Home » Weblog » Jezelf zijn

Jezelf zijn

Gepubliceerd op 23 oktober 2015 15:47

Nieuwsberichten waarvan je mond openvalt en je wenkbrauwen zich spontaan fronsen, terwijl er vraagtekens vrolijk boven je hoofd dansen.
Deze week kwam er weer zoéén voorbij. Facebook vertelde over een koppel dat 300.000 dollar heeft gespendeerd om eruit te zien als Barbie & Ken. Sowieso falend, want zij vertoonden vóór de operaties méér gelijkenissen met deze bekende speeltjes. Ik kan me niet herinneren dat ik speelde met een pop die gezegend is met cup F en lippen waardoor ik haar hoofd in m'n gedachten verander in een vis.
Gaan ze nu ook een hond kopen en deze Tanner noemen?

Ik vraag me altijd af; waarom wil je eruit zien als iemand anders of iets/iemand anders zijn? Ben je dan niet tevreden met wie je bent of hoe je eruit ziet? Of met je leven?

Bij kinderen kan ik het enigszins begrijpen - zij zijn zich nog volop aan het ontwikkelen. Kopie-gedrag zie ik vaak op mijn werk. Als het ene kind een prachtig wit paard heeft getekend, verschijnt er op het papier van het andere kind ook een prachtig wit paard.
Als de mummy van het ene kind paars/blauw/roze gekleurd is, moet de mummy van het andere kind net zo paars/blauw/roze worden. Je ziet die koppies spreken; -dat is mooi, ik wil het ook!- , -hij/zij is goed in iets, ik ook!-

Een kind dat liefde, aandacht, respect en geborgenheid ontvangt en zich geliefd voelt om wie hij/zij is, zal zijn/haar eigenwaarde ontwikkelen.

Waarde hechten aan je eigen kracht, je eigen talent, je eigen voorkomen, je eigen karakter. Zonder dit te hoeven veranderen of een stuk van een ander over te nemen. Het kind tekent een gekke ezel in plaats van een prachtig wit paard.
Je bent wie je bent. En als je tevreden bent met wie je bent, kun je 100 % jezelf zijn. Dit is naar mijn idee een groot geluk. Totale tevredenheid, je niet hoeven meten met anderen of, in het geval van de Barbie-wannabees, met speelgoedfiguren.

Ik ben er van overtuigd dat mensen die zichzelf projecteren op andere mensen, dingen of fictieve figuren, gewoon onzeker en/of jaloers zijn. Iets missen of tekort komen. Ontevredenheid.
Dat die ontevredenheid leidt tot de wens te veranderen, vind ik begrijpelijk. Je ziet succes, aandacht, complimenten, een jaloersmakend uiterlijk, wat dan ook. Tuurlijk wil je dit evenaren, áls je niet blij bent met je eigen situatie! 

Máár zeg nu zelf; iedereen heeft iets bijzonders! Je moet het alleen ontdekken! Je eigen talenten/krachten/pluspunten. Dingen waar jij blij van wordt. Wetende dat het iets van jezelf is. Dat je jezelf kunt zijn. Volledig!

Ik ben ALTIJD compleet mezelf. What you see is what you get. Really! Ik weiger in alle toonaarden mezelf niet te zijn. Je vindt me niet leuk? Nou en?! No way dat ik me druk maak om mensen die me niet kunnen/willen zien/nemen zoals ik ben. Ik heb het veel te druk met al die lieve mensen die me wel waarderen om wie ik ben! En hee, we hoeven niet iedereen leuk te vinden.. Toch? ;)
Mij zul je never nooit betrappen op het stappen in andermans voetsporen. En ja, ik ben gelukkig & tevreden. Zelfs met de tekortkomingen die ik heb en alles wat ik heb meegemaakt! Ik heb ook mindere dagen of dingen waar ik van baal, maar zou dit nóóit op anderen projecteren of 'anders' worden. Doe een dansje en voila; klaar! Genieten van het leven.. !

Beyourself-1.jpg
Over kids gesproken; ik vind het één van de belangrijkste dingen die je een kind kunt meegeven; jezelf zijn! Wanneer ik bepaalde talenten bij kinderen zie, haal ik deze talenten naar voren, geef ik de kinderen aandacht en complimentjes. Zo leren ze dat zij blij mogen zijn met wie ze zijn en dat het niet nodig is iets/iemand anders te willen zijn!
Ooit werd er zowaar van mij verwacht dat ik m'n haarkleur zou veranderen, omdat iemand deze kleur niet leuk vond (en nee, het was geen groen, blauw, roze of oranje). Ik was en ben van mening dat ik, als ik dit zou doen, suggereer dat je niet jezelf mag zijn. Nee, ik heb mijn haarkleur (toen) niet veranderd.

Nu pas, bij het afronden van mijn verhaaltje, google ik; 'jezelf zijn' en kom ik terecht op een site die voordelen benoemt van 'jezelf zijn'. Leuk om nog even toe te voegen;

*Je trekt mensen aan die bij je passen - soort zoekt soort 
*Je zit lekkerder in je vel - jij bent jij; met al je gekkigheden, talenten, tekortkomingen en dromen
*Je houdt energie over - je anders voordoen dan je bent is uitputtend
*Je ontwikkelt je karakter 
*Je voorkomt problemen 

Be a first-rate version of yourself, not a second-rate version of someone else.

jezelf-zijn-7.png
Always be yourself, unless you can be a unicorn. 
Then always be a unicorn. :) *Gniffel*


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Anita LAbee
3 jaar geleden

Irene,
Ik sta telkens weer perplex van je verhaaltjes.
Zo mooi, zo eerlijk en puur!
Mag ik jou aanraden om een boek te schrijven.
Deze zal ik dan als eerste kopen. ..
X