Home » Weblog » Tattoos

Tattoos

Gepubliceerd op 24 augustus 2015 om 16:19

..are the stories in your heart, written on your skin.


JohnnyDepp-2.jpg

'I'm thankful for the freedom to get the tattoos that express me.'


Toen ik op mijn 14e de tattooshop in huppelde om een navelpiercing te laten zetten, raakte ik gefascineerd door alle tattoo-plaatjes. Aan de muur, in de boeken en op de artist zelf. In mijn hoofd had ik allang bedacht dat ik ooit een tattoo wilde. 
Een tattoo is echter niet zoals een (navel)piercing. Je kunt 'm niet even verwijderen wanneer je 'm zat bent en je lichaam opnieuw laten sieren zodra je er weer zin in hebt. Een tattoo is, normaal gesproken, voor altijd.

Het duurde lang voordat ik mijn eerste tattoo daadwerkelijk liet zetten. Een tattoo moet voor mij betekenis hebben. Niet ondoordacht een gezellig of leuk plaatje, maar eentje met een achterliggende gedachte. Een gevoel. Iets dat je bij je draagt. Altijd.
Ik ben super impulsief, maar zó impulsief dat ik 'zomaar' een tattoo zet, dat dan weer net niet.
Nadat ik met zeeleeuwen had getraind en die droom werkelijkheid was geworden, wist ik het zeker. Ik wilde een zeeleeuw bij me dragen. Voor altijd. Om het nog specialer te maken liet ik een zeeleeuw ontwerpen. Uiteindelijk werden dit 6 ontwerpen. Ik had niet verwacht dat ik zou moeten kiezen en voelde me zo blij als een kind, bij het ontvangen van de 2 a4-tjes vol met zeeleeuwen.

Mijn eerste zeeleeuw is een zwemmende geworden, met het woordje 'Destiny' eronder. Deze werd in Arnhem gezet. Wat was ik nerveus! Je bent verplicht om iets te eten van tevoren en je mag geen alcohol genuttigd hebben (hoe die verhalen dan ontstaan van mensen die in een dronken bui een tattoo laten zetten?). Het eten was zowaar 'Mission Impossible'. Ik kreeg geen hap door mijn keel! Op dat moment had een cocktailtje vast lekker gesmaakt.
Gelukkig was er die dag een vriendin bij me, die mijn hand de hele tijd heeft vastgehouden.. Al was dat achteraf niet nodig.
Hoewel ik niet ontevreden was over de ervaring en al he-le-maal niet over de tattoo zelf - hee; wie heeft er nu een zwemmend zeeleeuwtje op haar rechterheup?, ben ik voor de 2 volgende tattoo's naar een andere artist gegaan. 
Tattoo Henny. In Ulft. Mijn 'oude' buurt. Een man met jarenlange ervaring en een eigen shop, veel persoonlijker.

Omdat het zwemmende zeeleeuwtje, afgezien van wat gekras, geen pijn had voortgebracht ging ik vol goede moed en zonder zenuwen op voor de tweede - ook een zeeleeuw. Hier kwam ik keihard op terug. Wat een pijnbank! Ik was echt in de veronderstelling dat deze niet zo pijnlijk zou zijn, omdat de eerste tattoo op dun vel is gezet en ik daar geen last van had. Ik weet nog dat de pijn zo ondraaglijk werd dat ik zei; ''dat randje hoeft niet perse ingekleurd te worden, hoor.'' Gelukkig doorzag Henny mij meteen en ging eigenwijs verder met de puntjes op de I zetten. Het resultaat mocht er zeker zijn. Op deze tattoo was/ben ik nog trotser dan de eerste. Een zeeleeuwenhoofd in een dromenvanger, op m'n linkerzij. 2 dingen die typisch mij zijn. Die bij me horen. Die vertellen wie ik ben. Gepassioneerd van zeeleeuwen en dromen. Bovendien gewoonweg prachtig! 

Tussen de eerste 2 tattoo's zat iets meer dan een halfjaar. Ik moest van mezelf minstens een jaar wachten op de 3e. Tattoo's zijn verslavend en ik heb niet de ambitie een wandelend kunstwerk te worden (geen commentaar op de medemens die dit wel leuk vindt, overigens).
Na 13 maanden maakte ik een afspraak voor een nieuwe tattoo. Eigenlijk wist ik net een week wat ik wilde. Ik was ontzettend zeker van dit idee. Net als de andere tattoo's hoort het bij me. De tekst 'Once Upon A Dream'. DROMEN. Waarschijnlijk leg je meteen de link met Doornroosje. Zij is niet de reden, maar wel de aanleiding van deze tattoo. Toen ik dat liedje weer eens hoorde en enthousiast meezong, bedacht ik me; -dit is dé tekst voor mijn nieuwe tattoo. Dit bén ik!-
Anders dan de eerste 2 tattoo's, mag het zetten van deze tattoo best een 'genot' genoemd worden. Het kriebelde zó fijn dat ik in extase raakte. Op die manier kon ik nog wel een tijd langer zitten. Na 20 minuutjes stond ie erop en pronkt nu voor altijd op mijn rechter schouderblad.

De vraag of het zetten van een tattoo pijn doet is dus onmogelijk te beantwoorden. Voor de één doet het op een bepaalde plaats heel pijn, terwijl de ander er niets van voelt of het zelfs als prettig ervaart. Mensen met angst voor pijn; ik raad je aan te overwegen hoe graag je een tattoo wilt. Als je er écht eentje wil, heb je er de 'mogelijke' pijn voor over. Maar, het kan dus ook gigantisch meevallen!


Mijn 3 tattoo's hebben veel mooie reacties opgeleverd. Een ieder ziet dat ze bij me horen. Ik kreeg welgeteld één negatieve reactie. Van mijn oud-tante die nogal van de 'oude stempel' is. Zij vond mijn nieuwste tattoo (welke ik trots presenteerde tijdens een familie-etentje) een 'verminking' van mijn lichaam. In mezelf heb ik er erg om moeten lachen.


Hoe ik er nu ineens op kom hierover te schrijven? Je kunt het wellicht al raden. Ik heb een tof idee voor de 4e tattoo! Deze staat gepland voor volgend jaar. Nee, ik ga nog niet verklappen wat het is. Dat ie bijzonder wordt is alvast een garantie. Bijzonder voor mij. Daar gaat het om. 

FB_IMG_1440229345352.jpg


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.